Corona of niet, het werk in de railinfrabranche ligt niet stil. En juist in deze tijden investeren wij in ons belangrijkste kapitaal; onze collega’s. Een nieuwe baan is doorgaans voor velen al spannend genoeg, maar in de coronacrisis is het helemaal spannend om aan een nieuwe baan te beginnen. Wij spraken met onze collega Charman Prijor over zijn eerste maanden als Medewerker spoorstaaflassen in het Railpro-team. Charman startte in augustus en is door een goede inwerkperiode inmiddels al aardig op weg naar het behalen van zijn Nederlandse certificaat Spoorstaaflassen.
12 wagons, bijna 300 ton ballast in nog geen half uur gelost. Ook de tweede test met onze StofArmLosTrein (SALT), ditmaal in de Hönebach Tunnel bij Kassel in Duitsland, was een groot succes. Sinds april dit jaar is er een wetswijziging doorgevoerd waarbij het verplicht is om stofarm/vrij te lossen in tunnels. De SALT draagt bij aan een beter en veiliger manier van ballastlossen in het spoor, in binnen- en nu ook in het buitenland. Dit type wagon kent vele voordelen, waarvan het lossen door middel van hydraulische kleppen er slechts een van is. Na een eerste proef is ervanuit meerdere partijen interesse getoond in onze oplossing, waaronder BG Bau.
Nu we onze CO2 reductiedoelstelling voor 2021 al hebben behaald en zelfs overtroffen - van 25% naar 27,1% ten opzichte van 2017 - smaakt dat naar meer. Dat er meer mogelijk is en genoeg ideeën zijn, blijkt wel uit de initiatieven die overal binnen onze organisatie lopen. We delen graag onze vorderingen, want ons idee is: “door te inspireren komen we met elkaar verder.”
Het SALT-fonds werd in 2014 opgericht om veilig en gezond werken voor de spoorwerker tijdens het lossen van ballast te verbeteren. De oprichting was een gezamenlijk initiatief vanuit de spoormarkt. Nu, zes jaar later, heeft het fonds genoeg financiële middelen gegenereerd om 208 wagons om te bouwen tot StofArmLos-wagons. Dit aantal wagons is ruim voldoende om iedere ballastlevering te laten plaatsvinden met een SAL-trein. Nu dit uiteindelijke doel van deze unieke branche samenwerking is bereikt, kan het SALT-fonds wegens succes worden opgeheven!
Onlangs stuitte ProRail op een corrosieprobleem van rijdraadklemmen die de bovenleiding bij elkaar houden. Om precies te zijn, de rijdraadklemmen op het traject Utrecht-Woerden, Amsterdam-Utrecht en een gedeelte richting Lelystad. De interne koperen schroefdraad van de rijdraadklem bleek niet bestand tegen slijtage door corrosie. Hierdoor kan de rijdraadklem loskomen. Wij hebben hier nu een oplossing voor. Door Swietelsky Rail Benelux worden de oude klemmen binnen nu en twee jaar vervangen door spiksplinternieuwe, verbeterde klemmen en klemhouders.
In Nederland worden jaarlijks honderden wissels door de wielflenzen van een trein ‘aangereden’. Dit aanrijden leidt tot wisselende belasting op de verschillende onderdelen in een wissel, waardoor vermoeiing, slijtage of erger kan ontstaan. Het is duidelijk dat dit onwenselijk is en voorkomen moet worden. Gelukkig is er nu een oplossing beschikbaar om deze problemen te voorkomen. Maak kennis met de DeltaSwitch. Bij wissels met één steller bestaat de kans dat de maat van vrije wielpassage (MVVWP) niet aan de normering voldoet. Het gevolg is dat de achterkant van de afliggende tong door de wielflenzen van een trein kan worden geraakt. In deze situatie kan DeltaSwitch in veel gevallen een verbetering aanbrengen.
Een digitaal beveiligingssysteem dat het huidige NS54 seinstelsel gaat vervangen. Dat is het European Rail Traffic Management System, oftewel ERTMS. In 2030 zijn de eerste zeven baanvakken voorzien van ERTMS (Baseline 3, Level 2). Daarna worden alle andere baanvakken stapsgewijs ook van ERTMS voorzien. Dat geldt ook voor de emplacementen. Maar hoe kan het rangeren onder ERTMS beter en veiliger gedaan worden? Vooral wanneer de rangeermachinist niet fysiek in de loc aanwezig is en daardoor niet altijd het geprojecteerde seinbeeld in de cabine kan zien. Projectmanager Erik van Bekkum van het ERTMS Programma wilde niet alleen de nieuw ontwikkelde prototype seinen testen, ook het testen van de organisatie en de logistiek eromheen is van belang. En die test vond in oktober plaats op ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum. Zo kan de officiële test die eind november uitgevoerd gaat worden in een keer goed gaan.
Langs en over het spoor lopen is levensgevaarlijk, toch stappen mensen dagelijks het spoor in. Om dat te voorkomen, worden spoorlijnen de laatste jaren zoveel mogelijk ontoegankelijk gemaakt. Hiervoor zijn inmiddels al vele producten voorhanden. Het allernieuwste product is onlangs in ons assortiment opgenomen. Het nieuwe model anti-loopmat met opstaande en verspringende punten. Door deze te plaatsen rondom het spoor worden spoorlopers ontmoedigd.
Passtukken inbouwen in bestaand spoor brengt de nodige uitdaging met zich mee. Nieuwe spoorstaven zijn namelijk hoger dan de bestaande – afgesleten – spoorstaven. Het wordt nog ingewikkelder wanneer je een nieuwe ES-las in moet bouwen in bestaand spoor. Dit hoogteverschil wordt over het algemeen opgelost door het ophogen van het ballastbed onder het spoor. Een tijdrovend klusje. Daarnaast is deze oplossing vaak niet de beste keuze voor de kwaliteit van de las, omdat de aansluiting van de las op bestaand spoor kritisch is voor de kwaliteit en levensduur van de las. Ons antwoord op deze uitdaging? De op hoogte gefreesde NRG-las. En op 30 september verliet de eerste op hoogte gefreesde NRG-las ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum.
Er wordt heel wat afgewisseld door treinen in het spoor. De Nederlandse railinfrastructuur telt ruim 6500 wissels. Ieder wissel is cruciaal voor een onverstoorde treinenloop. Niet verwonderlijk natuurlijk dat deze in perfecte staat moet verkeren. Onze kwaliteitsdienst reist het wissel na levering achterna en checkt een correcte montage van het wissel in het spoor. Alles om de kwaliteit en levensduur van het wissel te garanderen met uiteindelijk een ongestoorde treinreis voor de reiziger. Bij deze werkzaamheden komt echter meer kijken dan alleen het zetten van vinkjes. Productkeurder voestalpine Turnout Technology Netherlands Jos van Eldijk legt ons uit waarom keuring zo’n belangrijke rol heeft bij het bouwen en inbouwen van een wissel.
Wisselende temperaturen en de hierdoor optredende krachten op de spoorconstructie maken het spoor een uitdagende werkplek. Hoe kunnen wij het spoor nóg veiliger en kwalitatief beter maken? Door kant-en-klare langgelaste spoorstaven compleet met voorgemonteerde compensatielassen te gebruiken in je spoorproject. De compensatielassen worden door onze specialisten in ons Rail Service Centrum aan lange(re) spoorstaven gestomplast. Doordat de compensatielassen hierna meteen klaar zijn voor gebruik is de inbouw sneller, eenvoudiger en met minder risico. Bovendien levert het een flinke kostenbesparing op.
In verband met preventieve coronamaatregelen zijn alle bezoekers aan Crailoo verplicht zich online te registreren. Dit kun je al vooraf aan je bezoek doen, snel en makkelijk met de QR-code. Zo houden we Corona buiten de deur en blijven we gezond.
Uit het spoor en weer terug in het spoor. Dat is onze definitie van circulaire economie en circulair spoor. Van dwarsliggers tot spoorstaven, als er een toepassing is om onze producten binnen het spoor een tweede leven te geven juichen we dit toe. En ook ProRail is groot voorstander van verduurzaming. Terwijl ProRail een circulaire oplossing zocht voor station Alkmaar Noord, was ontwerper en ingenieur Rombout Frieling al druk in de weer met de ligger-zitjes. En zo kruisten hun wegen.
Vanaf heden zijn onze storingsdiensten voor Logistiek, Magazijn en de Mobiele Baan Service nóg makkelijker te bereiken. Ook buiten kantoortijden.
Duurzaam ontwerpster Leonie Welling buigt tijdens de Circulair Design Challenge haar hoofd over de vraag: Hoe kunnen we herbruikbare spoormaterialen nieuw leven inblazen? “Een kwestie van omdenken”, zoals ze het zelf omschrijft. Dat omdenken pakt in dit geval heel letterlijk uit. Door de spoorbaan om te draaien, ontstaat een brug. “Nu nog een locatie om het ontwerp in het Nederlandse landschap tot zijn recht te laten komen”, denkt Leonie.
Als een van de vaste leveranciers van Aspen benzinevaten aan spoorbedrijf Strukton Rail, zijn wij trots dat we de handen ineen hebben geslagen om een extra bijdrage te leveren aan milieuverbetering. Na gebruik verzamelt Strukton de vaten in een speciale box. De vaten worden retour geleverd en door ons hergebruikt. Als toonaangevende marktpartijen zetten we samen een stap in de goede richting op het gebied van duurzaamheid.
Voor een materiaalleverancier voor spoorwegwerkzaamheden komt veel meer kijken dan alleen het materiaal. Het is juist het efficiënt managen van materiaalstromen wat doorslaggevend is bij een succesvolle uitvoering van grote projecten. Zeker wanneer het een project betreft dat op flinke afstand ligt van ons als leverancier. Hoe zorg je ervoor dat zo’n project niet alleen op tijd af is, maar ook binnen budget blijft? Strukton Rail ging met ons om de tafel, met als resultaat een op maat gemaakt logistiek plan voor project Wadden.
De eerste hittegolf van het jaar is een feit. Temperaturen van 32 tot 36 graden. Huisdieren verbranden hun pootjes aan het hete asfalt, de stranden zijn overvol en er dreigt een tekort aan drinkwater door alle zwembadjes in de tuin. Kortom, het is warm. Erg warm. Maar weer of geen weer, de werkzaamheden in het spoor gaan gestaag verder. Met een paar kleine aanpassingen.
De HSL aan de Laan van Mathenesse, in de buurt van Bleiswijk, heeft onlangs een flinke opknapbeurt ondergaan. In samenwerking met BAM Infra Rail werden oude spoorstaven ingewisseld voor splinternieuwe langgelaste exemplaren. Een flinke logistieke operatie, omdat het laden en lossen van spoorstaven op een viaduct een uitdagende klus is. Een knap staaltje werk dat in twee dagen dankzij een goede samenwerking met succes is afgerond.
“Zie je hoe het hout het licht vangt afhankelijk van de nerfrichting? Bijna een klassiek zwart witte tegelvloer.” Dat is wat circulair interieurarchitect Malou ter Horst van Het Groene Kabinet onlangs op LinkedIn plaatste. Haar houten vloeren, gemaakt van ons hergebruikte wisselhout, gaan next level. Vol trots laat Malou weten dat een parketfabriek het produceren van deze vloeren op zich heeft genomen.
Het was, ondanks het vele testen, toch nog spannend op vrijdag 17 juli op ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum. Delft Hyperloop team 04 was er klaar voor om op deze dag het vorige record van 202 km/u te verbreken. En dat is gelukt! Het team wist met de Atlas04 een snelheid van maar liefst 360 km/u te halen! Een nieuw record dat gevierd werd met, hoe kan het ook anders, champagne. Tevens werd de long test track dit jaar voor het eerst officieel geopend.
De Demka-spoorburg; een unieke locatie, die om een unieke oplossing vroeg. Hoe zorg je onder alle weersomstandigheden voor goede kwaliteit spoorstaven en goede kwaliteit lassen, terwijl het werk in een korte periode uitgevoerd moet worden? Strukton Rail stond voor een logistieke uitdaging en kwam met een oplossing die zij in samenwerking met ons hebben kunnen uitvoeren.
Sinds vorige week rijdt de NS weer volgens de normale dienstregeling en mogen alle zitplaatsen worden gebruikt.
‘Reizen alleen indien strikt noodzakelijk’ is aangepast naar ‘Mijd drukte en spits’. Een treinreis met zo min mogelijk hinder door spoorwerkzaamheden is dan wel zo fijn. De coronacrisis maakte het mogelijk een aantal werkzaamheden vervroegd uit te voeren.
Dit scheelt nu al weekenden aan spoorwerkzaamheden en dus minder overlast voor de reiziger.
Van spoorstaven een schommel bouwen. Dat deed ontwerper Rutger Dankelman toen hij in 2019 aan de ProRail Circular Design Challenge meedeed. Een jaar later, op 26 juni, werd de schommel feestelijk in gebruik genomen door het publiek.
Een spannende week voor het Delft Hyperloop team 2020! De studenten zetten dit weekend de laatste puntjes op de i van hun pod Atlas04. Systemen worden nauwkeurig gefinetuned en de focus is scherper dan ooit. Zullen alle samengebrachte componenten werken zoals bedacht? Met Sasha Ivlev blikken we vooruit op de laatste testronde, voordat de daadwerkelijke recordpoging eind juli zal plaatsvinden.
In onze webshop vind je maar liefst 14.000 nieuwe en gebruikte spoorse producten. En wist je dat heel veel producten niet alleen geschikt zijn voor in en om het spoor? Wat dacht je van onze houten wisselliggers, steenslag en serviceproducten? Ontdek welke producten jij in het dagelijkse leven kunt gebruiken.
Verduurzaming en verbetering. Dat geldt ook voor het perronmeubilair op stations in Nederland. Sinds 2014 heeft ProRail een nieuw, strak en modern ontwerp en wil daarmee de oude look op stations ombouwen naar nieuw. Wij verkopen niet alleen nieuwe groeneilanden, poefjes en betonnen zitranden. Het oude meubilair geven wij een make-over en dragen op deze manier bij aan circulaire economie.
“Nieuwe Voorraad Op Locatie vestiging voor Asset Rail.” Zo luidde de kop van ons artikel drie jaar geleden. Collega Robbert van der Schaaf liet toen al weten dat het uitbesteden van lokale magazijnen verschillende voordelen had.
Creatief met kurk, maar dan anders. Vanaf nu leveren wij kurkrubber onderlegplaten bij een bestelling van halve tongbewegingen (54E1 1:9) op betonnen dwars- en wisselliggers. Middels dit product kunnen wij een beter en veiliger spoor garanderen.
Stel je voor dat je 67 keer in je auto om de aarde rijdt. Of 301 keer naar New York vliegt en weer terug. Of dat je 25.950 bomen laat groeien in een jaar tijd. Dan krijg je ongeveer een beeld van onze jaarlijkse CO2-uitstoot. Hoewel goederenvervoer via trein op het goede spoor is, gaan wij nog een stap verder. Onze ambitie is groot, wij zijn ervan overtuigd dat wij in 2021 onze ecologische voetafdruk met ruim 25% hebben verminderd ten opzichte van 2017. Verschillende besparingsmaatregelen dragen hier aan bij en onze berekeningen tonen aan dat zelfs een percentage van 27,1% haalbaar is.
De anti-loopmat. Nee, we hebben het hier niet over een exotisch dier op de Afrikaanse Savanne. De rubberen mat wordt zorgvuldig geplaatst bij perrons en overwegen om het aantal spoorlopers terug te dringen. In Nederland is de anti-loopmat al op verschillende plaatsen geïnstalleerd. Nu is het product ook in België succesvol geplaatst!
Van concept naar baanbrekend succes. Wij hebben afgelopen winter weer 36 SALT III wagons aan ons wagenpark toegevoegd.
Vanuit de markt is veel vraag naar meerdere lengtes op hoogte gefreesde passtukken. Wij zijn je graag van dienst en hebben ons assortiment vanaf vandaag uitgebreid. We hebben nu passtukken beschikbaar met een lengte van 6 m, 9 m, 12 m en 18 m. De frezing kan 2 mm, 4 mm, 6 mm of 8 mm hoogte bevatten. De normale levertijd van dit ‘standaard’ assortiment is 2 weken.
Dankzij de inspanningen van onze Engelse partner Hird Rail heeft Network Rail onlangs de productacceptatie voor ons reparatiesysteem ES-lassen afgerond.
Na de introductie enkele weken geleden kunnen we concluderen dat de ES-lijmlasregistratie-app tot nu toe een succes is. Onze belofte “alle informatie digitaal en snel bij de hand”, blijkt vervuld te worden.
Tijd is geld. En laat dat nou juist hetgeen zijn waar wij altijd te weinig van lijken te hebben. Projecten die niet op tijd opgeleverd worden kosten de aannemer immers alleen maar geld. Gelukkig bieden wij een goede oplossing op het gebied van logistieke dienstverlening. Namelijk de verhuur van tijdelijke opslag. Op deze manier kan de aannemer bufferen, blijven de nodige producten voorradig én kan het project binnen de afgesproken termijn opgeleverd worden.
Dankzij enkele technische verbeteringen in onze coatinglijn, kunnen we vanaf nu prefab gestraalde en gecoate spoorstaven direct uit voorraad leveren. En - als kers op de taart - ook nog eens tegen een gunstiger tarief.
“Nette jongen of meisje gevraagd. Te melden uitbreiding Stapelplaats Crailoo. Hoog loon.” Dat was de volledige vacaturetekst van ons, zo’n 100 jaar geleden, in de krant. Een heel verschil met nu. Onze collega Bas Rademakers, die 35 (!) jaar geleden bij ons solliciteerde, herinnert het zich nog alsof het gisteren was.
Een primeur voor onze SALT III-wagons. Want het is de eerste keer dat dit type wagon in het buitenland wordt ingezet. In de buurt van Köln, of om preciezer te zijn in de Hoffnungsthaler tunnel, vinden er gedurende februari werkzaamheden plaats.
Langzamerhand verdwijnt papier uit het bedrijfsleven. Zo ook bij ons. We kondigden al enige tijd geleden aan dat er hard werd gewerkt aan een ES-lijmlas app. Nu is het dan zover! De app is live en te downloaden op je telefoon, laptop of iPad.
Ben je bang dat je door automatiseren je baan kwijtraakt? Bedenk dan dat je grootouders ook banen om hen heen zagen verdwijnen door snellere, efficiëntere machines. Waarom dat tegenwoordig niet anders is.
In 2030 is het goederenvervoer met 50% toegenomen en het personeelsvervoer met 30%. Goed nieuws voor de spoorsector, maar geldt dat ook voor de railinfra markt?
Heb jij zo snel als mogelijk kabels, klemmetjes, of schroeven nodig? Of ben jij druk bezig met een duurzaam project en wil je bij ons oude houten dwarsliggers kopen om bijvoorbeeld een stoere bank te maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Uit een onderzoek van TU Berlijn is gebleken dat vrachttransport met de trein veel duurzamer is dan wanneer de vrachtwagen wordt ingezet. Maar wat betekent duurzaamheid nou eigenlijk? En hoe dragen wij hier aan bij? De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling formuleerde ‘duurzaam’ als volgt:
Weg met de papieren tijger; ontdek de voordelen van digitalisering. Dat staat centraal tijdens het ontbijtseminar Digitalisering op woensdag 22 januari van 8.00 - 11.30 uur.