In een steeds veranderende wereld en met duurzaamheid bovenaan de agenda zijn de verwachtingen hoog voor het hergebruiken van bestaande grondstoffen. Wij gebruiken onder andere bestaand thermo hardend materiaal zoals meterkasten en poolballen als basis voor onze kunststof kabelkokers! Een duurzame vervanging van de al bestaande betonnen kabelkokers.
De Engelse uitspraak luidt: Never change a winning team. Maar stel nou dat je met een kleine innovatie datzelfde team flink kan verbeteren? Een van onze klanten zocht naar een oplossing om de huidige EKOS-V systemen in de negen 1:9 NP46 (46E3) wissels bij Amsterdam Westhaven te vervangen. Met een kleine innovatie aan onze DeltaSwitch, kon ons zusterbedrijf voestalpine Turnout Technology Netherlands B.V. in samenwerking met Kampa de klant precies de oplossing bieden die zij nodig had.
Buiten de onlangs veel besproken kwarts-stof problematiek, zijn er door de branche meerdere arboknelpunten benoemd, die dankzij de SAL-Trein tot het verleden behoren. Samen met alle aannemers is er destijds een Programma van Eisen (PVE) opgesteld, om de focus te leggen op het arbotechnisch veilig lossen van de ballast.
Bij kleine emplacementen is er vaak geen loc aanwezig om het geringe aantal wagons over het emplacement te verplaatsen. De GPS terminal in Amsterdam (GPSa) is hier een voorbeeld van. De uitdaging: hoe kan een lierconstructie toegepast worden in een wissel? Swietelsky Rail Benelux BV vroeg ons mee te denken om voor deze uitdaging een oplossing te vinden.
Defecte ES-lassen in het spoor zijn overal ter wereld te vinden. Ook in Amerika, waar storingen in de railinfrastructuur vaak worden veroorzaakt door ES-lassen. ‘De wereld van het spoor verbinden’ is niet voor niets onze slogan. Wij ondersteunde ons Amerikaans zusterbedrijf en distributeur voestalpine Railway Systems Nortrak met de verkoopmogelijkheden van ons ES-las reparatiesysteem.
Glasgow, november 2021. Na een jaar uitstel door de coronapandemie vond de internationale klimaattop weer plaats. Doelstelling in Glasgow: de opwarming van de aarde moet tot 2030 worden beperkt tot 1,5 graad. De wereld heeft de afgelopen weken vanuit alle hoeken laten zien dat verduurzaming noodzakelijk is om onze aardbol voor toekomstige generaties leefbaar te houden.
Afgelopen twee weken was het weer zo ver; ons zusterbedrijf voestalpine Turnout Technology Netherlands ontving dertig enthousiaste en leergierige studenten op ons gezamenlijke terrein Crailoo voor het practicum wisselbouwen. Dit jaar alweer de negende keer dat zij het practicum, onderdeel van de minor Railtechniek, hebben georganiseerd. Het wederzijds enthousiasme van de studenten en onze collega’s van voestalpine Turnout Technology Netherlands maakten het practicum wisselbouwen op Crailoo wederom tot een succes!
Onze werkzaamheden beperken zich niet alleen tot Nederland. Als onderdeel van het internationale concern voestalpine Railway systems zijn wij ook over de grens actief. Onze goederenwagonvloot wordt ingezet bij werkzaamheden door heel Europa. Wij spraken met onze Duitse voestalpine collega Martin Müller, werkend en wonend in Duitsland. Martin is het eerste aanspreekpunt voor de verhuur van onze goederenwagonvloot in Duitsland en de rest van Europa.
Tijden veranderen. Zo ook de reservering voor de B-relais. Want waar voorheen alles soepel werd geregeld, is er met de komst van nieuwe contracten een belangrijke verandering gekomen. De relais voor diverse projecten zijn vanwege nieuwe contractvormen niet meer standaard voor je gereserveerd. Iets om goed rekening mee te houden.
Lees verder...
Wie herkent het geluid niet van de treinen die binnen komen rijden bij Amsterdam Centraal en eerst door een reeks wissels heen moeten waar je ‘u’ tegen zegt. Die tijd is nu voorbij. Dijksgracht, het stukje dat vlak voor het centraal station ligt, wordt flink onder handen genomen. In samenwerking met Strukton Rail hebben wij dit logistieke proces mogen aanvliegen. Projectleider Robert Dallinga van Strukton Rail vertelt:
Lees verder...
Als jij in jouw spoorwerk tegen spoorse uitdagingen aanloopt, wil je gewoon zo snel mogelijk geholpen worden. Of het nou gaat om het oplossen van een storing of wanneer je op zoek bent naar een alternatief product voor jouw project. Snelle en efficiënte dienstverlening staat bij ons hoog in het vaandel. En dagelijks werken wij er aan om onze on- en offline klantenservice tot hoger niveau te tillen. Nu digitalisering een toevlucht neemt, nemen ook de online communicatiemogelijkheden toe. Wij vragen ons regelmatig af hoe wij jou het beste van dienst kunnen zijn.
Lees verder...
Spoorwerk in het donker brengt de nodige gevaren met zich mee, zowel voor het personeel op en rondom rangeerterreinen als voor het treinverkeer. Dankzij onze nieuwe samenwerking met Triolight brengen wij graag wat licht in het donker. Het RailLight assortiment verlicht de werkplek en draagt hiermee bij aan veilig spoorwerk.
Lees verder...
Bij voestalpine Track Solutions Netherlands verkopen wij meer dan alleen spoorse producten. En speciaal voor alle spoorliefhebbers hebben wij sinds kort onze webshop uitgebreid met, jawel, merchandise! Wij ademen al 100 jaar spoorhistorie en delen ons spoorenthousiasme dan ook graag met jullie. Denk hierbij aan artikelen die je bureau opleuken of die perfect passen in je modelbaan van Roco.
Lees verder...
Geschiedenis is de basis van ons bestaan. Met ruim 100 jaar spoorgeschiedenis op ons terrein Crailoo, weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om spoorgeschiedenis te koesteren. Zo ook met de Nederlandse Trans Europe Express (TEE), dé voorloper van de Europese nachttrein. Wij twijfelden dan ook geen moment toen het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep ons benaderde met de vraag of wij spoorsecties wilden leveren, ten behoeve van de stalling van de historische nachttrein.
Lees verder...
Spoormaterialen zijn robuust en veel producten hebben een zeer lange levensduur. Sommige elektrotechnische materialen zijn reeds ontwikkeld halverwege de vorige eeuw en slijten niet, waardoor je ze in de huidige railinfrastructuur nog op veel plaatsen tegenkomt. Soms verouderen slechts kleine onderdelen van het product of mogen ze volgens de huidige veiligheidsnormen niet meer gebruikt worden. Vaak zijn delen van het product, zoals de behuizing, goed herbruikbaar. Een revisie van deze materialen maakt het mogelijk deze producten weer als nieuw en volgens regelgeving toe te passen.
Lees verder...
Dat gecoate spoorstaven bijdragen aan een langere levensduur in het spoor, is inmiddels breeduit en succesvol getest op diverse (binnen- en buitenlandse) locaties. Maar hoe behoud je die kwaliteit wanneer de huidige rughellingplaten onvoldoende ruimte bieden aan de voetbreedte van de gecoate spoorstaaf? Ons aangepaste type 2C bevestigingssysteem biedt de uitkomst.
Lees verder...
Vanaf vandaag staat onze internationale webshop live! Webshoppen is uiteraard niet meer weg te denken en daarom shop jij al sinds december 2017 in de meest uitgebreide webshop van Nederland in de spoorbranche. En vanaf nu kunnen ook onze internationale klanten eenvoudig bij ons online winkelen.
Een spoorvernieuwing in 11 dagen en nachten in goede banen leiden is een klus op zich. Hoe groter het project, hoe ingewikkelder de logistiek. Veel materiaalstromen tegelijkertijd vragen om een strakke logistieke planning. Het spoorvernieuwingsproject Amersfoort Oost van ProRail hebben wij in nauwe samenwerking met Dura Vermeer in een gedetailleerd logistiek plan uitgewerkt. Eenmaal ter plaatse – buiten in de put – kwam alles samen. Tijdens deze megaklus rondom Amersfoort Centraal worden in totaal 120 wissels vervangen of verwijderd. Ook andere onderdelen van het spoor worden gelijktijdig flink aangepakt. Onze Projectcoördinator Clemens van Schrojenstein Lantman blikt met ons terug op deze indrukwekkende klus.
Valencia. De nieuwe bestemming van Delft Hyperloop team DH05. Dit jaar hebben de technische universiteiten in Europa zich verenigd om samen een Europese Hyperloop wedstrijd te organiseren. In de week van 26 juli was het zover. Twintig teams streden om zes verschillende prijzen en de speciale juryprijs. Team DH05 sleepte maar liefst twee van deze prijzen in de wacht. Bovendien mochten ze de juryprijs mee naar huis nemen voor beste magneetbaan. Een nieuwe baan waar – in navolging van succesvolle samenwerking in voorgaande jaren – Strukton Rail en voestalpine Track Solutions Netherlands B.V. weer een bijdrage aan hebben geleverd.
Middenin het centrum van Den Haag ligt het Centraal Station, dat huisvesting biedt aan treinen, bussen en ook trams en metro’s. Met zijn ruim 500.000 inwoners en jaarlijks maar liefst 99,7 miljoen instappers op het OV, is Den Haag Centraal Station een drukbezochte plek. Door de vele trams die er dagelijks overheen rijden, is het ook niet zo vreemd dat het wisselcomplex van het Muzenviaduct, daterend uit 2006, toe was aan vervanging. Een flink project in opdracht van HTM, dat wij hebben uitgevoerd in samenwerking met BAM Infra Rail en onze Duitse collega’s van voestalpine Turnout Technology Germany.
In 2019 plaatsten wij een artikel: Hoe maken wij het kloppend hart van Railpro groen? Nu, twee jaar later, maken we weer de balans op. Want ook al overheerste de pandemie de afgelopen anderhalf jaar, wij lieten ons niet tegenhouden in de verduurzaming van ons bedrijf.
De EU heeft 2021 uitgeroepen tot “Europees jaar van de spoorwegen” om zo het gebruik van de trein als veilig en duurzaam vervoermiddel te bevorderen. En daar zijn wij als voestalpine Track Solutions Netherlands het volledig mee eens. Want zeg nou zelf: Met de trein reizen is toch de optimale manier om de mooiste locaties te ontdekken? Zo kom je bijvoorbeeld op plekken die voor auto’s (bijna) niet bereikbaar zijn. Geniet onderweg van een hapje en drankje terwijl je geniet van de mooie omgeving. Nu de vakantieperiode in Noord- en Midden-Nederland reeds van start is gegaan en ook het Zuiden van Nederland vanaf maandag vakantie krijgt, delen wij alvast vijf indrukwekkende spoorwegen binnen Europa.
De Nederlandse bevolking is de laatste eeuw explosief gegroeid (van 5 miljoen inwoners in 1900 naar ruim 17 miljoen inwoners in 2020). Meer inwoners en een florerende economie hebben geresulteerd in een toenemende vraag naar mobiliteit. Vooral in dichtbevolkte gebieden waar trams en metro’s vaak 24/7 rijden, wordt het spoor zwaar belast. De eisen aan comfort en veiligheid zijn onverminderd hoog en geluids- en stofemissies moeten tot een minimaal niveau worden beperkt. Daarnaast zijn er door de 24/7 operatie minder uren beschikbaar voor onderhoudswerkzaamheden, die vaak ook nog eens logistiek complex zijn. Meer belasting, meer slijtage en minder tijd voor onderhoud tegen hoge gebruikerseisen zijn de oorzaak van golfslijtage en oppervlakte defecten. Al met al een zeer complexe uitdaging, waar wij graag de oplossing voor bieden: onze freesservice met de MG11.
Onze aardfoutdetectoren zijn geüpdatete! Om de gemeten aardfouten sneller en makkelijker te kunnen lokaliseren in de elektrische circuits, is de aardfoutdetector voorzien van een interface om afwijkende isolatieweerstanden in te zien. De aardfoutdetector is voorbereid voor communicatie op afstand. Dus op deze manier van snellere informatieverstrekking proberen we bij te dragen aan snellere hersteltijden.
Wat te doen met vrijkomende materialen uit projecten waarvan de kwaliteit nog prima op orde is? Veel materialen zijn nog niet aan het einde van hun technische levensduur. Recyclen zou een optie kunnen zijn, maar waarom niet gewoon hergebruiken? Veel van het vrijkomende materiaal kan namelijk best vaak weer opnieuw in het spoor ingezet worden. En die kwaliteitsbepaling? Die kun je met een gerust hart aan ons over laten.
Eind vorig jaar introduceerde ons zusterbedrijf voestalpine Turnout Technology Netherlands de DeltaSwitch: een smeerloos systeem dat geschikt is voor alle halve tongbewegingen met een zogenaamd ‘hoog tongprofiel’ en tongspitsrol in gewone-, symmetrische- en Engelse wissels. Groot voordeel, het afstellen van de DeltaSwitch hoeft minder vaak uitgevoerd te worden en is ook nog eens erg snel uit te voeren. Nu, een half jaar later, weten we door opgedane kennis inmiddels ook dat je de DeltaSwitch na het inbouwen van een voorgemonteerd wissel niet meer hoeft na te stellen.
Verbinding. Het schakelstukje tussen twee componenten. In het Nederlandse spoornetwerk is ongeveer 7097 kilometer spoorlijn aan elkaar verbonden om reizigers veilig en betrouwbaar naar hun bestemming te brengen. Het verbinden van spoor gaat echter niet zonder lassen. En spoorstaaflassen gaat niet zonder certificering om veiligheid en de hoogste kwaliteit te garanderen. Inmiddels hebben wij ons rail services dienstenpakket uitgebreid en hebben wij ons gecertificeerd voor het afbrandstuiklassen van de 400 UHC(Ultra High Carbon)® HSH(heat treatment technology)® spoorstaafkwaliteit. Vanaf nu zijn dus ook UHC® HSH® spoorstaven leverbaar in lange lengtes tot maar liefst 360 meter.
Wij werken continu aan de verbetering van onze dienstverlening. Zo is bijvoorbeeld onze webshop onlangs vernieuwd. En nu hebben we een nieuwe mogelijkheid toegevoegd op het gebied van transport: pakketpost. Zo kun je via de webshop ook direct kleinere bestellingen plaatsen in plaats van via de e-mail.
Kwaliteit van producten en diensten draagt bij aan een veilig en betrouwbaar spoorwegnet. Onze afdeling Kwaliteitsborging waarborgt de kwaliteit van onze producten en diensten en verzekert jou daarmee van een goede samenwerking met een partij die aan alle gestelde eisen voldoet. Wij spraken met onze collega Hassan Bouroumia, die al vijftien jaar voor onze organisatie werkt. Begonnen als Productiemedewerker en inmiddels doorgegroeid tot Lascoördinator én Kwaliteitsengineer op de afdeling Kwaliteitsborging.
Na jarenlange ervaring met het onderhouden en repareren van onze eigen wagonvloot, zijn we op stoom en klaar voor uitbreiding. Onze monteurs beschikken over ruime expertise en zijn in te huren voor herstel en onderhoud op locatie in heel Nederland aan jouw rollend materieel. Deze dienst is ook uit te breiden met een complete ECM service, waarbij we de volledige onderhoudscyclus in kaart brengen en uitvoeren. Nooit meer een onderhoudsbeurt missen, dus. En jouw vloot verkeert in optimale staat en is efficiënt inzetbaar.
De spoorbranche staat nooit stil. Aannemers werken dagelijks hard aan projecten en onderhoud en leveranciers zetten zich in op productontwikkeling en innovatie, een dynamische wereld. De ambities voor een veilig en betrouwbaar spoornetwerk zijn groot, net als de ambitie om de CO2-uitstoot te verminderen. Hoe gaat dat hand in hand? In al onze bedrijfsactiviteiten bekijken we steeds wat de impact op het milieu is en hoe we de CO2-uitstoot kunnen verminderen.
Stel je nou eens voor dat de geprefabriceerde compensatielassen werden verlengd met de gewenste lengte standaard type spoorstaaf. En dat deze verlengde compensatielas vervolgens eenvoudig en zonder risico gewoon in het aansluitende spoor gelast wordt? En bovendien ook nog eens op liggers zo in het ballastbed geplaatst kan worden? Dan zijn deze problemen ook weer opgelost, met als resultaat minimale risico’s en een besparing in tijd, efficiëntie en kwaliteit.
Onze vernieuwde coatinglijn is officieel geopend! ’s Werelds langste gecoate spoorstaven kunnen nu in Hilversum geproduceerd worden. Walslengtes van 120 meter worden gecoat en vervolgens met twee afbrandstuiklassen verbonden, tot maar liefst een maximum van 360 meter.
Als spoorleverancier ondersteunen wij beheerders en aannemers bij de aanleg en onderhoud van de railinfrastructuur. Meewerken aan een beschikbaar en veilig spoornetwerk prikkelt de creativiteit en zet aan tot de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. Oplossingen die allemaal te maken hebben met een unieke combinatie van spoorbouwmaterialen en logistieke concepten. Het draait immers niet alleen om de juiste componenten maar ook om de tijdige beschikbaarheid hiervan op de juiste plek. Hierbij komen al gauw allerlei contracten en algemene voorwaarden aan te pas. Om dit in goede banen te leiden hebben wij sinds drie jaar een Juridisch adviseur in dienst. Wij spraken met onze collega Myrthe Enkelaar over haar rol als Juridisch adviseur binnen onze organisatie.
2021. Het jaar dat nu al bekendstaat als het jaar van de online beurzen. De kick-off voor de railinfra markt gerelateerde beurzen was vorige week: RailTech Europe Live. Drie dagen lang konden bezoekers achter hun laptop presentaties en workshops volgen, stands bezichtigen en middels een chat optie persoonlijke gesprekken voeren. Voor sommigen een lange zit, voor anderen de toekomst. Wij vroegen aan onze eigen algemeen directeur, Chris van Dranen, hoe hij deze online beurs ervoer.
2030. Dat is de stip aan de horizon die het Ministerie van de Infrastructuur heeft vastgesteld als deadline voor de strategie van klimaat neutrale en circulaire railinfraprojecten. Wij hebben met elkaar nog een lange weg te gaan. Weerhoudt dat ons van alvast een stapje vooruit denken? Focusmanager hergebruik en recycling Akkie Stomphorst ziet alleen maar oplossingen: “Er moeten nieuwe spoorinfrasystemen worden ontwikkeld. En in de tussenliggende periode moeten wij vooral heel veel gebruik maken van de mogelijkheden van hergebruik en recycling.”
Op 30 en 31 maart en 1 april 2021 is RailTech Europe dé digitale ontmoetingsplek om relevante matches in de railinfra te ontmoeten. In deze bijzondere tijd is er grote behoefte om samen te komen en inzichten te delen over actuele ontwikkelingen. Het is tijd om samen te bouwen aan een veerkrachtig, internationaal en toekomstbestendig spoor.
Een heuglijk moment in een roerige tijd: 25 jaar Railpro! Een feestelijk jubileumjaar dat er door de situatie rondom het coronavirus dan ook anders uitziet. Toch staan wij stil bij het bereiken van dit bijzondere moment. Het spoor zit in ons DNA. Daarom streven wij ernaar om met de hele railinfra samen te werken aan een beter en veiliger spoor. Altijd een stap vooruit. We blikken kort terug, maar kijken vooral vooruit!
Spoorballast vervoeren van groeve tot spoor is een complex logistiek proces. Wij maakten een grote efficiëntie- en duurzaamheidsslag door verschillende processen samen te brengen op één locatie in Amsterdam. In het Westelijk havengebied zijn alle modaliteiten en faciliteiten bij de hand om de ballast met zo min mogelijk handelingen bij de projecten verspreid over het land te krijgen.
Van graffiti tot stickers op perrons, van vette onderdelen tot smerige vloeren. Het kan behoorlijk vervuild zijn op en rondom het spoor. We staan er niet zo vaak bij stil, maar het schoonmaken hiervan gaat meestal gepaard met giftige schoonmaakmiddelen. Deze zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, ook voor degene die hiermee werkt. Onze productmanager Robbert van der Schaaf ging de samenwerking aan met Eco2Work.
Niets is wat het lijkt. Dat geldt zeker voor gebruikte spoorwegmaterialen. Vaak worden deze materialen in stukken gesneden, al dan niet verschrot en voor een deel gerecycled. Maar wist je dat veel van deze materialen meestal nog in prima conditie zijn om hergebruikt te worden? Dat is waar wij als spoorleverancier naar streven zodat er minder grondstoffen en energie nodig zijn en het milieu minder wordt belast. En dat doen wij door onder andere gebruikte wissels aan te bieden als duurzaam alternatief.
We hebben een prachtige winterweek achter de rug. Maar wat komt er tevoorschijn wanneer sneeuw en ijs wegsmelten voor de zon? Blubber en resten strooizout. Niet de beste omstandigheden voor de railinfrastructuur. En dan in het bijzonder voor overwegen. Strooizout en vocht in combinatie met zwerfstromen vreten in op de spoorstaaf en veroorzaken daarbij heftige corrosie van het metaal. Een aantasting van de kwaliteit van de spoorstaaf. Hierdoor is de kans groot dat deze eerder dan normaal vervangen moet worden. Vroegtijdige vervanging levert extra hinder op voor het treinverkeer en is een kostbare aangelegenheid voor de onderhoudsaannemer.
Het is nat en koud buiten. De sneeuw dwarrelt langs de ramen, terwijl jij haast moedeloos de zoveelste inkooporder probeert te verwerken. Hoofdpijn van de documentenstroom komt opzetten na het zoveelste kopje koffie. Net als de vele vragen. Staan de juiste inkoopprijzen wel in het systeem? Hoe hoog zijn de transportkosten? Welke van de drie productcodes is nu correct? Om maar te zwijgen van het uitprinten, ondertekenen, inscannen en mailen. Met als klap op de vuurpijl: fout in de inkooporder, dus geen uitbetaling. Het is een grote administratieve rompslomp. Helemaal als je tijdens deze coronaperiode thuiswerkt en eigenlijk alles liever online afhandelt. Ook zo herkenbaar?
Een veilig en beschikbaar spoor vergt goed onderhoud. En wanneer nodig vindt er ook vernieuwing of nieuwbouw plaats. Daar komt natuurlijk veel spoormateriaal bij vrij. Bij onderhoud en vernieuwing net zoveel als er in gaat. Maar alles wat eruit gaat, is niet per definitie afval. Veel spoorwegmaterialen hebben nog niet het einde van hun levenscyclus gehaald en kunnen vaak nog een tweede leven vinden. Ook als het niet meer in het spoor gebruikt kan worden, zijn er vaak nog andere nuttige toepassingen voor te bedenken. Al met al is ons doel om de ecologische voetafdruk van de railinfra markt te verkleinen. Reden genoeg om in deze Week van de Circulaire Economie samen met onze spoorpartners een totaalconcept voor hergebruik en recycling te lanceren.
Geef spoorproducten een tweede leven. Anno 2021 werken wij als railinframarkt gezamenlijk aan een circulair spoor. Waar we voorheen in de veronderstelling waren dat je elektronica niet zo makkelijk kunt reviseren, bleek onlangs uit onderzoek in opdracht van ProRail het tegendeel. Zelfs de oude vertrouwde elektronische codegever relais blijken prima en kostenefficiënt reviseerbaar. Reden voor ProRail om dit actief aan te moedigen. Hergebruiken is immers beter dan weggooien.
Veiligheid op en rondom het spoor, daar werken we in de railinfra keihard aan. Langs het spoor staan ontzettend veel verschillende borden. Elk bord heeft een belangrijke functie. Niet alleen voor de machinist, maar ook voor de spooraannemers. Met name de spoornaamborden zijn van belang voor de aannemers. Dit type bord, te vinden op plaatsen waar aannemers het spoor binnenstappen, geeft namelijk aan welk spoor er betreden wordt. Logisch dus dat deze borden te allen tijde goed leesbaar moeten zijn. Helaas gooit vuil hier roet in het eten, want smerige borden zijn niet meer goed te lezen, met alle risico’s van dien. Hoog tijd dus om daar een oplossing voor te vinden. En met succes!
De feestdagen zijn dan wel voorbij, wij geven graag nog wat extra’s weg in deze tijden. En dat heeft alles te maken met het feit dat wij de grootste spoorwegleverancier van Nederland zijn. Er zitten maar liefst 14.000 spoorse producten in ons assortiment.