Bas Rademakers is al 35 jaar in dienst bij voestalpine Railpro, toen nog Bovenbouwwerkplaats genaamd, onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen. Ook hij solliciteerde naar aanleiding van een krantenadvertentie.
“Nette jongen of meisje gevraagd. Te melden uitbreiding Stapelplaats Crailoo. Hoog loon.” Dat was de volledige vacaturetekst van ons, zo’n 100 jaar geleden, in de krant. Een heel verschil met nu. Onze collega Bas Rademakers, die 35 (!) jaar geleden bij ons solliciteerde, herinnert het zich nog alsof het gisteren was.
Bas Rademakers is al 35 jaar in dienst bij voestalpine Railpro, toen nog Bovenbouwwerkplaats genaamd, onderdeel van de Nederlandse Spoorwegen. Ook hij solliciteerde naar aanleiding van een krantenadvertentie.
In 1985 was Bas, vers afgestudeerd in de richting Bedrijfskunde, op zoek naar een baan. Er stond een vacature van Wisselbouw in de krant, voor een HTS-ingenieur bij de Bovenbouwwerkplaats. Ook in ’85 werd er niet veel tijd besteed aan de vacaturetekst. Het waren simpele advertenties, heel functioneel. Niet vreemd ook, omdat je per woord moest betalen. Wat wordt er gevraagd? Man of vrouw? En leeftijd? Wilde je meer informatie? Dan kon je bellen naar de afdeling Personeelszaken.
Niet alleen de vacatures waren anders, ook waren er duidelijke eisen aan de sollicitatiebrieven.
“Wij kregen zelfs apart les in het schrijven van sollicitatiebrieven”, vertelt Bas.
In die lessen werd niet alleen gelet op de inhoud, maar ook op het handschrift. Het moest natuurlijk wel leesbaar zijn. De brief zelf bestond uit één kantje en natuurlijk apart je cv.
Omdat mensen toentertijd niet continu telefonisch bereikbaar waren, ontving je als sollicitant een brief. Met afwijzing of uitnodiging.
En dan maar hopen dat het die laatste was.
Wat hebben er veel veranderingen op dat gebied plaatsgevonden sinds de vorige eeuw. Onze vacatureteksten zijn soms wel een A4’tje lang, waarin we niet alleen uitleggen wat en wie wij zoeken, maar ook wat je in ruil voor je diensten kunt verwachten. Vaak nog met extra informatie over onze organisatie. De vacature wordt ‘uitgezet’ op verschillende kanalen, ook via de hedendaagse digitale ‘tamtam’, oftewel social media. En sollicitatiebrieven? Wij ontvangen vaak brieven in mooie formats en afhankelijk van de functie krijg je eerst nog een opdracht mee. In vrijwel niks lijkt het sollicitatieproces op dat van toen.
Gelukkig verwachten wij tegenwoordig geen handgeschreven brief meer van je. Dus zorgen maken om je handschrift hoeft niet.
En hoewel wij tegenwoordig liever met functietitels strooien, zijn wij nog steeds op zoek naar een ‘nette jongen of meisje’. Net als vroeger.
Heb jij een goed verhaal en ben je toe aan iets nieuws? Wij vinden een gelijkwaardig gesprek minstens zo belangrijk als je cv. Neem een kijkje bij onze vacatures en wie weet kunnen we jou binnenkort in ons team verwelkomen!