Het toepassen van geprefabriceerde compensatielassen en compensatie inrichtingen in het spoor is niet nieuw. Vorig jaar gebeurde dit nog bij de Demkabrug, in samenwerking met Strukton Rail. De compensatielassen hebben als functie om de lengteverschillen bij temperatuurswisselingen in het spoor op te vangen. Het probleem ligt echter in de korte spoorstaaf van de compensatielas waar de thermietlas moet komen. Deze ruimte is zo beperkt dat een fout snel is gemaakt. Stel je voor dat een aangelaste spoorstaaf niet exact in lijn is met de bewerkte compensatielas. Dan wordt de werking van de compensatielas negatief beïnvloed en ontstaat er een knik, zowel horizontaal als verticaal. Door deze knik kan de spoorstaaf niet meer uitzetten, met als resultaat vervorming in de baan en kans op spoorspatting.
Biedt de verlengde compensatielas dan de oplossing? Om daar antwoord op te geven, zochten we eerst uit wat nu de definitie van een compensatielas is en die luidt: Een compensatielas komt zowel in het ballastspoor en het spoor op kunstwerken voor. De functie is om in het ballastspoor bij beëindiging van voegloos spoor de dilatatie van de spoorstaven ten gevolge van temperatuursveranderingen op te nemen.
Wij konden het idee van de verlengde compensatielas niet loslaten en zijn dit daarom verder gaan ontwikkelen. Ons eerste uitgangspunt: een dergelijke constructie zou geprefabriceerd en verlengd met spoorstaven geheel gereed moeten zijn voor inbouw. Ons tweede uitgangspunt is om het totale kostenplaatje gelijk te houden aan de standaard compensatielassen. Met de door ons ontwikkelde oplossing wordt aan beide uitgangspunten voldaan. We zijn er dan ook van overtuigd dat dit iets is wat de railinfra goed kan gebruiken.