Skip to main content
Terug naar het overzicht

Hergebruik en recycling draagt bij aan klimaat neutrale railinfra

2021-03-30 | 

2030. Dat is de stip aan de horizon die het Ministerie van de Infrastructuur heeft vastgesteld als deadline voor de strategie van klimaat neutrale en circulaire railinfraprojecten. Wij hebben met elkaar nog een lange weg te gaan. Weerhoudt dat ons van alvast een stapje vooruit denken? Focusmanager hergebruik en recycling Akkie Stomphorst ziet alleen maar oplossingen: “Er moeten nieuwe spoorinfrasystemen worden ontwikkeld. En in de tussenliggende periode moeten wij vooral heel veel gebruik maken van de mogelijkheden van hergebruik en recycling.”

Van onbalans naar balans in het spoor

Akkie Stomphorst is de aangewezen man wanneer het op hergebruik en recycling aankomt. Hij staat er ’s ochtends mee op en gaat er ’s avonds mee naar bed. Want om te kunnen bijdragen aan de circulaire economie, moet er nog een hoop gebeuren. En waar ligt dan die focus? Akkie legt het uit:

Door nieuwe materialen toe te blijven voegen die langer mee gaan dan de omliggende materialen, ontstaat er onbalans in de levenscyclus van het spoor. Wanneer een wissel met een theoretische levensduur van 50 jaar, 5 jaar voor het einde van zijn levensduur een nieuwe tongbeweging nodig heeft, waarom zou je daar dan een nieuwe tongbeweging in aanbrengen die, nadat het wissel wordt vervangen, eigenlijk nog 45 jaar mee zou kunnen gaan?

Doodzonde, vindt Akkie. En om ervoor te zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt, is het belangrijk om materialen op een verantwoorde manier her te gebruiken. Op die manier zorgen wij er voor dat de huidige railinfra al op een verantwoorde manier deels modulair wordt. 

 

Jong geleerd, oud gedaan

In het spoor was het lange tijd gebruikelijk om de vrijkomende materialen terug te brengen naar één punt en ze daar te selecteren, eventueel te herstellen en weer opnieuw in te zetten. Zo was ons bedrijventerrein Crailoo in Hilversum ingericht om de vrijgekomen houten dwarsliggers van nieuwe platen te voorzien en was er een complete productielijn om gebruikte bevestigingsmiddelen schoon te maken en te smeren om ze weer te kunnen gebruiken. Successievelijk is het opnieuw gebruiken van materialen gestopt uit kostenoverwegingen. Terwijl de materialen goedkoper werden, werd de arbeid duurder. Het werd dus goedkoper om niet meer her te gebruiken. En dat moet nu echt anders, vindt ook Erno Chevallier, directeur strategische ontwikkeling:

Heel belangrijk is informatie-uitwisseling. Om circulair materiaalgebruik toe te passen, moeten we verder vooruitkijken dan we nu doen om de beschikbaarheid te kunnen organiseren met de materialen die vrij gaan komen.

En dat lukt alleen door een nauwere samenwerking en gegevensuitwisseling met zowel de spoorbeheerders alsook de partijen die het spoor onderhouden.

Waarborgen van beschikbaarheid is essentieel

Wij hebben al flink wat jaar ervaring met het verantwoord hergebruiken van spoorwegmaterialen. Onze focus ligt daarbij op veiligheid, kwaliteit, continuïteit en beschikbaarheid. Om dit mogelijk te maken, hebben we een aantal passende oplossingen ontwikkeld.

Als we materialen circulair willen toepassen, moeten we de beschikbaarheid waarborgen met de materialen die vrijkomen. Een andere benadering dus van de supply chain. En daar zit de grote uitdaging: de materialen komen meestal niet op de plek en het tijdstip vrij waar ze ook weer gelijk ingezet kunnen worden. En daarbij moet ook de veiligheid en kwaliteit gewaarborgd worden door inspectie en eventueel herstel. Dit betekent dat er, zoals dit in de logistiek heet, een ontkoppeling nodig is.

In een wereld waar het van vitaal belang wordt om in groene oplossingen te denken en waar grondstoffen schaars worden, beseffen wij dat de tijd om te handelen nu is. Daarom moedigen wij iedereen aan om samen met ons de spoorwegen van de wereld groener te maken voor toekomstige generaties. Wij hebben een breed scala aan gerenoveerde en gerecyclede producten beschikbaar en kijken ernaar uit om spooraannemers om de tafel te gaan zitten en oplossingen voor de plannen te bedenken. De tijd om te handelen is nu. 

Wil je meer horen over onze hergebruikvisie? Kijk vanmiddag om 13:30 naar Erno Chevallier en Akkie Stomphorst op de techstage tijdens de RailTech Live. Klik hier om je aan te melden.