Skip to main content
Terug naar het overzicht

Testbaan op Crailoo vergroot wedstrijdkansen Hyperloop-team TU Delft

2019-04-01 | 

Stel je voor: van Amsterdam naar Parijs in minder dan 30 minuten. Als het aan Hyperloop-team TU Delft ligt is dat binnen enkele decennia al mogelijk. In een speciaal voertuig reis je in een afgesloten vacuümbuis met snelheden tot ruim 1000 kilometer per uur. Het team doet mee aan de SpaceX Hyperloop Competition in California en test haar voertuig op ons bedrijfsterrein. 

 

Crailoo – van historische naar futuristische waarde voor mobiliteit

Crailoo kent een lange spoorse historie. Bekend als ‘stapelplaats Crailoo’ werden hier in Hilversum rond het begin van de vorige eeuw houten dwarsliggers geprepareerd en opgeslagen voor gebruik in de railinfrastructuur. Dat ons terrein met deze oude historie nu de faciliteit biedt voor high-tech futuristische ontwikkelingen in de mobiliteitsindustrie is natuurlijk prachtig. Historie en toekomst vloeien hier als vanzelf in elkaar over. Met de testperiode van de Hyperloop pod als fysieke verbindende factor.

“Sneller dan de halve snelheid van het geluid, dat is ons doel”

Een van de sporen wordt momenteel door StruktonRail uitgerust met een lang aluminium I-profiel. De testbaan wordt gesponsord door ProRail. Over dit I-profiel wordt de pod vanaf 1 mei gedurende enkele weken getest, voornamelijk op snelheid. Over een afstand van 380 meter zal de pod op Crailoo binnen enkele seconden snelheden bereiken van ongeveer 300 kilometer per uur.  Indrukwekkend. Uiteindelijk is het wedstrijddoel kraakhelder: “We willen niet alleen het wereldrecord verbeteren, dat staat op 467 km/u. Ons doel is de pod in Californië te laten rijden met een snelheid van 617 km/u. Dit is de halve snelheid van het geluid”, aldus Rieneke van Noort.  

“Met de speciale testbaan op Crailoo vergroten we de wedstrijdkansen voor Hyperloop-team TU Delft aanzienlijk”

- Rieneke van Noort, teamcaptain

Van ontwerp naar praktijk

Het Hyperloop-team van de TU Delft bestaat uit 39 studenten van verschillende nationaliteiten. Rieneke van Noort, teamcaptain, is blij met de testfaciliteit: “We zijn een half jaar bezig geweest met ontwerpen, maar je kunt niet alles voorzien in je ontwerp. De testfase moet aantonen of het ontwerp in praktijk functioneert, zoals je bedacht hebt. Veel andere teams ontbreekt het aan een goede testlocatie. De mogelijkheid om de pod live te testen op Crailoo vergroot onze wedstrijdkansen behoorlijk.” One step ahead dus voor de studenten uit Delft.  

 

Delft Hyperloop Long Integrated Test Track

SpaceX Hyperloop Pod Competition

Het team bouwt momenteel dag en nacht aan hun voertuig; de Atlas 02. Met dit geavanceerde voertuig doen ze deze zomer mee aan de SpaceX Hyperloop Pod Competition in California. Deze wedstrijd is in 2015 opgezet door SpaceX, het bedrijf van ondernemer Elon Musk, om de ontwikkeling van de hyperloop verder te brengen.  Ieder jaar doet er een nieuw team van de TU Delft mee. 

In de toekomst met de Hyperloop naar Parijs?

Daar gelooft Rieneke van Noort heilig in: “ik denk dat dit binnen een paar decennia realiteit kan zijn”. De hyperloop is een snel en milieuvriendelijk alternatief voor vliegen tussen steden op middellange afstand. De studenten hebben een heel netwerk ontworpen met steden in Europa, die via een hyperloop-systeem op een snelle manier met elkaar verbonden kunnen worden. Een mooi toekomstperspectief. Maar voor het zover is, ligt de focus nu op het testen van de pod op Crailoo. 

 

De Hyperloop

De hyperloop is een innovatief transportconcept waarin een pod – een voertuig dat geschikt is voor passagiers of goederen – zich verplaatst door een afgesloten vacuümbuis. Vanwege het ontbreken van luchtweerstand of wrijving kan het voertuig zeer hoge snelheden bereiken.

 

*Fotografie: Team Hyperloop TU Delft