Het is de vooravond van mijn bezoek aan ons project in de Eurotunnel. Mijn collega’s proberen momenteel nog even hun rust te pakken en mij werd geadviseerd hetzelfde te doen. Het belooft een lange nacht te worden. Ik heb echter plafonddienst en besluit na een half uur mijn ogen weer te openen. Inmiddels is het idee ontstaan om mijn eerste blog te schrijven om me zo de komende uren te vermaken in deze (helaas inspiratieloze) hotelkamer. ‘Welcome to the fabulous life of an export manager’.
Als je dit leest heb je waarschijnlijk nog geen beeld bij ‘ons project in de Eurotunnel’. Maar er gaat vast wel een belletje rinkelen. De Eurotunnel... de tunnel die het vaste land van Europa verbindt met het eiland dat eigenlijk niet meer bij ons wil horen.
Wat betekent de Eurotunnel voor Railpro? Dat zal ik je uitleggen: de Eurotunnel is 60 kilometer lang spoor tussen Frankrijk en Groot-Brittannië waarover jaarlijks miljoenen tonnen aan goederen en passagiers worden vervoerd. Ons moederbedrijf, voestalpine AG -met haar staalfabrieken in Oostenrijk-, is momenteel hofleverancier van de spoorstaven waar de treinen overheen rijden. Eén volle trein met vrachtwagens, auto’s en passagiers belast het spoor met wel 2.800 ton. Na een interessante e-learning cursus over de waarborging van veiligheid in de tunnel kan ik dit soort feitjes inmiddels moeiteloos opdreunen. Deze enorme belasting zorgt ervoor dat de spoorstaven slijten en op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Hier komen wij om de hoek kijken, want voor deze vervangingswerkzaamheden heb je ook een trein nodig. Railpro is in het bezit van een speciale trein voor het transporteren, lossen én laden van ultra-lange spoorstaven. De standaardlengte van een nieuwe spoorstaaf, zoals deze uit de fabriek rolt, is 120 meter. In onze lasfabriek in Hilversum kunnen we deze spoorstaven aan elkaar verbinden. We hebben een mooi filmpje online staan, waarin dit proces haarfijn wordt uitgelegd.
Het project draait om onze trein, die gaat in twee weekenden (vorige en afgelopen weekend) in totaal 6 ultra-lange spoorstaven van 360 meter en 10 stuks variërend tussen de 180 en 100 meter lossen. Dit hebben we al eens eerder gedaan in 2013, 2014 en 2015. Toen hebben we circa 11.000 ton nieuwe spoorstaven geleverd, waarvan 23 kilometer met een beschermingscoating. Deze gecoate spoorstaven liggen nog altijd onaangetast in het diepste punt van de tunnel, op maar liefst 60 meter onder de zeespiegel. Ondanks de uitdagende omstandigheden zoals temperaturen tussen 20 en 30°C, tijdsdruk en de beperkte werk- en manoeuvreerruimte, hebben we deze megaklus succesvol uitgevoerd. Onze reputatie staat hierdoor nog altijd als een huis. Twee jaar later worden we opnieuw met open armen ontvangen.
Later lezen jullie meer over mijn ervaringen in de volgende blog!