Skip to main content
Terug naar het overzicht

Belgische spoorbeheerder Infrabel test de NRG-las

2017-08-16 | 

De eerste NRG-lassen zijn in het Belgische spoor geplaatst. De Belgische spoorbeheerder Infrabel wil de NRG-lassen testen, omdat de huidige ES-lassen in België om veel onderhoud en vervanging vragen. Wij willen Infrabel daarom graag helpen met deze nieuwste generatie elektrische scheidingslas!

Robuust en betrouwbaar onderdeel van treindetectiesysteem

Afgelopen maandag zijn de eerste 2 NRG-lassen in het Belgische spoor geplaatst bij het Belgische plaatsje Hoeselt. Een NRG-las is onze nieuwste generatie elektrische scheidingslas. Een elektrische scheidingslas (oftewel ES-las) vormen onderdeel van het treindetectiesysteem en worden gebruikt om het spoor in secties, ofwel baanvakken, te verdelen, die in verbinding staan met het seinwezen. Op die manier heeft het spoor ook de functie van sein- en retourstroomgeleiding.

voestalpine Railpro heeft van de Belgische spoorbeheerder Infrabel groen licht gekregen om 4 NRG-lassen te leveren die als proef zullen fungeren. De eerste 2 zijn nu geplaatst, de andere 2 volgen in het weekend van 27 augustus. Hierna worden de 4 NRG-lassen voor een jaar lang elke 3 maanden gemeten. De mogelijkheid bestaat dat Infrabel na een jaar overstapt op deze ES-las voor de rest van het Belgische spoornetwerk!

 

Indrukwekkende resultaten

De NRG-las is niet meer te vergelijken met de oude modellen ES-lassen. De las is onderworpen aan de zwaarste testen die wereldwijd bekend zijn. Hieruit is gebleken dat de NRG-las aan langdurige zware krachten, water, verschillende klimaatomstandigheden (variërend van -20 tot +60 graden) en aan meer dan 10 miljoen doorbuigingen van 3 mm met een kracht van 190 kN kan worden blootgesteld zonder dat deze defect raakt. Met name die doorbuigingen zijn interessant, omdat het spoor in de praktijk bij een toegestane aslast van 25 ton een doorbuiging van 1,2 mm maakt…

Hierbij moet nog even aangestipt worden dat het Belgische spoornetwerk anders is opgebouwd met spoorstaven type 60E1R260 in plaats van het type 54E1R350 zoals in Nederland gebruikt. Deze zijn net wat hoger en breder dan de Nederlandse spoorstaven. Voorts heeft België ook nog een ander spoorstaaf bevestigingssysteem namelijk Pandrol in plaats van het SKL-bevestigingssysteem. Ook dit is geen probleem voor de NRG-las, die perfect in het Belgische spoornetwerk past, zoals op onderstaande foto’s te zien is!

We willen graag Infrabel bedanken voor het vertrouwen in de NRG-las!