Het beleid van voestalpine Turnout Technology Netherlands B.V. is gericht op het minimaliseren van materiële schade en milieubelasting. Dit omvat het voorkomen van lucht-, water- en bodemverontreiniging, geluidsoverlast en andere vormen van hinder. Daarnaast streven wij naar een vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Door een bedrijfsvoering te hanteren die de impact op de leefomgeving zo gering mogelijk houdt, wordt er efficiënt omgegaan met beschikbare middelen, materialen en energiebronnen. Het uiteindelijke doel is een duurzame bedrijfsvoering met respect voor mens en milieu.
Sinds de door ProRail ingevoerde CO2-prestatieladder, is het bewustzijn van de CO2-footprint niet meer weg te denken uit de bedrijfsvoering van de railinframarktpartijen.
Door het betreden van de ladder krijgen organisaties meer inzicht in de processen waarin CO2 vrijkomt. Dit inzicht alleen al leidt vaak tot besparingen. De analyse van bedrijfsprocessen maakt het mogelijk een concreet steentje bij te dragen aan een schoner en duurzaam leefmilieu.
De CO2-doelstellingen en -reductiemaatregelen van de afgelopen jaren hadden grotendeels te maken met het verminderen van ons elektriciteitsverbruik (scope 2) en minder met het verbruik van de fossiele brandstoffen (scope 1), zoals aardgas, benzine en diesel.
De komende jaren richten we ons meer op de laatste categorie, namelijk het verminderen van het gas- en brandstofverbruik en de hiermee gepaarde CO2-uitstoot.
In 2024 wil voestalpine Track Solutions Netherlands 29,6% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2017, gerelateerd aan de omzet.
- Scope 1: 28,8% CO2-reductie
- Scope 2: geen reductie mogelijk
- Business travel: 0,8% CO2-reductie
- Scope 3: 150% groei in hergebruik van dwarsliggers in 2022 t.o.v. 2019
De CO2-prestatieladder
Sinds de invoering van de CO2-prestatieladder door ProRail is de CO2-footprint niet meer weg te denken uit de bedrijfsvoering van de railinframarktpartijen. Om als bedrijf een plaats op de ladder te verwerven, moet je aan bepaalde eisen op het gebied van CO2-emissie voldoen. Des te meer eisen worden vervuld, hoe hoger je op de ladder komt en hoe meer je wordt beloond door ProRail. Een financiële beloning in de vorm van een korting op de aanbestedingsom geeft een scherpe concurrentiepositie ten opzichte van andere partijen.
Naast dit concurrentiebelang zijn er nog andere belangen. Door het betreden van de ladder krijgt de organisatie meer inzicht in de processen waar CO2 bij vrijkomt en dit inzicht leidt vaak tot besparing. Omdat CO2 -uitstoot direct samenhangt met het verbruik van energie, en energie duur is, leidt het besparen van CO2-uitstoot ook vaak tot kostenbesparing. Daarnaast geeft de analyse van bedrijfsprocessen ook daadwerkelijk de mogelijkheid een concreet steentje bij te dragen aan een schoner en duurzaam leefmilieu.
Wilt u meer informatie over de CO2-prestatieladder? Deze vindt u op de website van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) via: Website SKAO - Certificaathouder.