Skip to main content
Terug naar het overzicht

Slimme schakels in het spoor: variëteit van wissels in het Nederlandse spoor vraagt unieke technologie

2025-03-26 | 

Het Nederlandse spoorwegnetwerk is een ingenieus systeem van sporen, wissels, bovenleidingen en beveiligingssystemen. Wisseltechnologie speelt in het netwerk een cruciale rol: wisselsystemen maken het mogelijk dat treinen soepel van spoor wisselen, stations bereiken en complexe knooppunten passeren. Spoortrajecten variëren in bereden frequenties en verschillende snelheden. Deze variëteit vraagt om diversiteit in specifieke wisseltechnologie, elk wisselsysteem heeft namelijk zijn eigen functie en snelheidslimiet. 

NG2.0; uniek in zijn soort

Naast de normale toepassing van wissels van de Bestaande Generatie (BG), worden op plekken waar een hoge afbuigende snelheid gewenst is speciale wisselsystemen toegepast. Aan deze zogenaamde Nieuwe Generatie (NG) wisselsystemen worden in verband met de hoge snelheden en het gewenste comfort, strengere eisen gesteld. Het Nieuwe Generatie wisselsysteem kent hierdoor dan ook een andere technologie om kwaliteit en veiligheid te kunnen garanderen.  

Waar er van de BG-wissels meer dan 6.000 in de baan liggen, telt het Nederlandse spoor slechts ongeveer 60 Nieuwe Generatie wissels. Na de NG1.0, is de nieuwe standaard nu het NG2.0 wisselsysteem. Een geïntegreerd systeem dat door de nieuwe technologie uniek is in zijn soort. Het kent een lange afbuiging van 1:29 en omdat het complete systeem zo groot is bevat het maar liefst vier wisselstellers. 

De volgende stap in wisseltechnologie

De overgang van NG1.0 naar NG2.0 markeert de overgang naar een nieuwe standaard in wisseltechnologie voor trajecten met een hoge afbuigende snelheid. De NG2.0 is uitgerust met het innovatieve Unistar HR wisselbedieningssysteem, een elektrohydraulisch systeem dat bestaat uit een stuurkast met geavanceerde elektronica, een motorhuis met hydraulische pompen en meerdere hydraulische stelpunten die de wisseltongen nauwkeurig in positie brengen en houden. Naast het controle systeem in de wisselstellers controleren de aanvullende drie tongencontroleurs of het wissel correct werkt en veilig te gebruiken is. De toepassing van het mangaanstalen explosiegeharde puntstuk zorgt voor extra robuustheid en stabiliteit in het wisselsysteem. Het maakt daarnaast gebruik van het speciaal ontworpen 60NG2 spoorstaafprofiel, vervaardigd uit R370CrHT-materiaal, om de levensduur te verlengen. Het geïntegreerde ontwerp van het NG2.0 systeem maakt dit het meest veilige en comfortabele wissel van Nederland. 

1/4

Van engineering en voorbouw tot compleet systeem klaar voor inbouw

Onlangs bouwden wij een bijzondere versie van het NG2.0 wisselsysteem. Over een lengte van maar liefst 240 meter werden twee 1:29 wisseldelen met een wisselsnijding in het midden compleet voorgebouwd op bedrijventerrein Crailoo. Dit is de langste wisselsnijding die ooit voor het Nederlandse spoor, in één geheel, is voorgebouwd. Een enorme exercitie voor onze gecertificeerde technisch specialisten, die niet alleen de engineering en voorbouw voor hun rekening namen, maar ook de volledige keuring van het complete systeem volgens ProRail-regelgeving uitvoerden.   

Logistiek maatwerk op speciaal ontworpen trailers

Het transport van een 240 meter lang gekoppeld wisselsysteem is vervolgens een enorme logistieke uitdaging. Het systeem wordt in verschillende delen uiteen gehaald om te kunnen transporteren. Hiervoor zijn elf trailers nodig. Voor de 38 meter lange tongbeweging is door Transportbedrijf De Haan zelfs een speciale trailer gebouwd, zodat de tongbeweging niet doorbuigt tijdens het transport. Op locatie aangekomen, worden de wisseldelen van de trailer gehesen en in de baan geplaatst. Klaar voor inbouw. Onze collega’s van de Mobiele Baan Service verlenen hierna kraamzorg, zodat het wisselsysteem klaar is voor ingebruikname. Zij ondersteunen desgewenst ook tijdens de hele levensduur. 

Wil je meer weten over verschillende wisseltechnologieën of wisselservices? Neem gerust contact op met Daniel Poll Jonker