In de NEN-EN-ISO 14731 is een basis vastgelegd wat de taken en verantwoordelijkheden van de Lascoördinator moeten zijn. Vanuit verschillende normen en regelgeving, NEN-EN 1090, NEN-EN 15085, NEN-EN-ISO 3834, wordt er verwezen naar deze belangrijke functie.
Hassan is als lascoördinator zowel het aanspreekpunt voor de organisatie op het gebied van laskwaliteit alsook voor de Quality Control van de klant en eventuele keuringsinstanties. Werkzaamheden bestaan uit het coördineren van de NDO (Niet-Destructief Onderzoek) werkzaamheden van zowel interne als externe partijen gedurende de productie. Maar ook het beoordelen van lastechnische eisen en het technische bestek van een aanvraag. Ook de inzet van gekwalificeerd laspersoneel en gekwalificeerde lasmethoden valt hieronder. Toezicht op het gebruik van de juiste lasuitrusting, lastoevoegmaterialen en basismaterialen is essentieel:
“Bij voestalpine Turnout Technology Netherlands werken we veelal met constructiestaal, maar bij het Rail Service Centrum, voestalpine Track Solutions Netherlands, werken we juist wel met heel veel verschillende typen spoorstaven in verschillende staalkwaliteiten. De samenstelling van de materialen zorgen ervoor dat je verschillende werkinstructies moet maken en speciale lasmethodekwalificatie moet laten keuren bij het laboratorium, extern.”
Waar nodig wordt er voorzien in gebruik van gekalibreerde middelen. De lascoördinator stelt het lasdossier op en houdt toezicht via dagelijkse controles. De identificatie en naspeurbaarheid van materialen en lastoevoegmaterialen worden ook door Hassan bijgehouden. Tevens voert hij inspecties uit van het laswerk voor, tijdens en na de fabricage:
“Hierbij kijk ik vooraf naar het gebruik van de juiste materialen, programma’s en WPS (Welding Procedure Specification), tijdens het lassen controleer ik de juiste stroomsterkte, pendelen en tijd (lasgrafiek) en tot slot controleer ik ook de geometrie, uiterlijk en de kwaliteit van de las.”
Als Kwaliteitsengineer onderhoudt Hassan de relaties met verschillende bedrijven. Met leveranciers maakt hij processen, wat wordt de kwaliteit, wat worden de eisen en hoe gaan we dat controleren. In deze rol voert Hassan ook audits uit:
“Bij een leverancier audit controleer ik hoe onze producten in hun processen verlopen, ik volg dus ons product in het proces om zo de kwaliteit te kunnen borgen van onze producten.”